Hierbij solliciteer ik naar….

Naar aanleiding van uw advertentie, geplaatst op 12 februari, wil ik langs deze weg solliciteren naar de functie meewerkslaaf – ik bedoel, meewerkstagiair – communicatie en PR. Ik wil mijzelf in deze brief graag voorstellen en u overtuigen waarom ik geschikt ben om koffie te zetten en documenten te kopiëren voor uw organisatie!

Copy-paste

In september moet ik mijn laatste stage gaan lopen. Ondanks dat ik het altijd heel leuk heb gevonden om stage te lopen is er één onderdeel waar ik ontzettend tegenop zie. Je hebt het waarschijnlijk al geraden: ik heb een hekel aan sollicitatiebrieven schrijven.

Er is iets aan de formaliteit en vorm van een sollicitatiebrief waar ik echt de kriebels van krijg. Het is ontzettend moeilijk om in 3 alinea’s te beschrijven wie je bent en waar je goed in bent. Als je buiten de gebruikelijke kaders treed loop je het risico dat een toekomstige werkgever je niet serieus neemt. Mijn sollicitatiebrief is dus meestal vrij standaard. Even kopiëren en plakken wat je op carrièretijger hebt gevonden en ombuigen naar je eigen situatie. Voilà, sollicitatiebrief compleet. Dit voelt alleen zo on-authentiek, dat ik wel even twee keer moet slikken voordat ik op ‘verstuur’ klik.

Special snowflake

Ik heb één keer een andere aanpak geprobeerd. Toen ik naar Amerika ging moest ik een brief schrijven naar mijn hypothetische toekomstige gastgezin. Ik heb toen mijn boekenkast beschreven om te laten zien wie ik ‘echt’ ben. Mijn gastmoeder vertelde me dat ze mij hadden gekozen omdat ze na het lezen van mijn brief overtuigd waren dat ik goed in hun gezin zou passen. (Dat klopte ook.) Ik heb dus een goede ervaring met een unieke brief schrijven. Waarom ik me dan toch altijd laat tegenhouden om dat nog een keer te proberen?

Het antwoord is simpel. Ik blijf toch altijd bang dat mensen denken ‘oh, daar heb je weer zo’n ~special snowflake~ die denkt dat ze alles kan maken’. Dus ik speel op veilig en schrijf knarsetandend mijn zoveelste invuloefening-sollicitatiebrief.

Buiten de boot

Ik ga proberen deze stage anders aan te pakken. Ik val dan misschien tussen wal en (intern)schip, maar wie niet waagt, wie niet wint. Dus, ben jij een werkgever en op zoek naar een enthousiaste en goudeerlijke communicatiestagiair? Word jij ook zo moe van stijve, formele standaardbrieven? Zie dit dan als mijn officiële open sollicitatie. Ik zet ook hele lekkere koffie en kan goed kopiëren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *